Dinsdag dip, Alles wat je moet weten!

Je kent het misschien wel, zaterdag avond  heb je een leuk festival gehad maar dinsdag betaal je de prijs er voor. Dit fenomeen heet de dinsdagdip. Maar wat houdt de dinsdagdip precies in en wat kan je er aan doen? Dat zal ik je kort even uitleggen.

Wat is een dinsdagdip?

Twee dagen na het gebruik van MDMA of XTC is het heel gebruikelijk dat je jezelf niet goed voelt. Dit is de kater die het drugsgebruik met zich mee neemt. Het heet een dinsdagdip omdat de meeste mensen op zaterdag avond de drugs toe zich nemen, waardoor de dip op dinsdag valt.

De drug MDMA of XTC zorgt er voor dat je buiten gewoon veel serotonine, dopamine en noradrenaline aan maakt in je lichaam. Door deze hormonen krijg je tijdens het gebruik een euforisch gevoel en dit zorgt er ook voor dat je geen honger, dorst of vermoeidheid kent. Deze hormonen worden neurotransmitters genoemd en deze hormonen zorgen ervoor dat jouw zenuwstelsel signalen kan versturen door je gehele lichaam. Als je een drug gebruikt zoals MDMA of XTC werkt je zenuwstelsel anders dan normaal.

Normaal worden de neurotransmitters opgenomen door de zenuwcellen als ze signalen hebben verzonden. Dit gebeurd echter niet als je de drug op hebt. De drug zorgt er voor dat er constant prikkels af worden gegeven tot het lichaam deze afbreekt. Deze stoffen moeten zich door het lichaam weer aan laten vullen. Je lichaam heeft een tekort aan deze hormonen en dit zorgt voor problemen. Vooral het stofje serotonine kom je te kort en dat merk je ook het meest. Dit zorgt er voor dat je een depressief gevoel krijgt.

Een dinsdagdip wordt dus veroorzaakt door het te kort van serotonine in je lichaam. Maar je mist deze stoffen al na een nachtje gebruiken, hoe komt het dan dat je er dinsdag pas last van hebt?

Een hele duidelijke verklaring voor het fenomeen is er nog niet, maar er zijn wel twee sterke vermoedens.

Het is duidelijk dat jouw hersenen zo snel mogelijk het serotonine te kort moet aanvullen. Maar dan moeten de hersenen wel op de hoogte zijn dat er spaken is van een te kort. Het klinkt heel logisch, maar dit is waar het probleem zit. Het doorgeven dat er een te kort is aan serotonine gebeurd doordat zenuwcellen de juiste receptoren zouden hebben om de serotonine te ontvangen. Wetenschappers denken dat deze receptoren oververmoeid zijn geraakt tijdens het drug gebruik. Hierdoor zal het signaal van het te kort aan serotonine pas een dag later doorgegeven worden.

De andere theorie heeft te maken met de hoeveelheid dopamine die je in je hersenen aanmaakt. De dopamine moet ook aangevuld worden na een hevig avondje stappen. Dit gebeurd direct na het gebruik van de drug. Het vermoeden is er dat je pas merkt dat je een serotonine te kort hebt als je dopamine volledig is bij gevuld. Het aanmaken en bijvullen van de dopamine in je hersenen duurt echter een aantal dagen. Dit zorgt er voor dat je op de dinsdag pas merkt dat er een serotonine te kort is in je hersenen.

Voor nu is er nog geen keihard bewijs gevonden voor beide theorie├źn. Er is tot op heden nog nooit een onderzoek gedaan naar dit fenomeen. Voorlopig blijft het dus nog een mysterie hoe de dinsdagdip precies ontstaat. Lees in ons andere bericht wat je kan doen om de dinsdagdip beter door te komen!