Feiten en fabels over XTC

Er gaan veel verhalen rond over de effecten en het gebruik van XTC. Je moet alleen niet alles geloven wat je op de wandelgangen hoort. Daarom hebben wij een aantal feiten en fabels voor je op een rijtje gezet.

Vrouwen zijn gevoeliger voor de effecten die XTC met zich mee brengt?

FEIT!

Vrouwen reageren anders op het gebruik van een pil dan mannen. De reden is echter nog onduidelijk. Klinisch is het wel aangetoond. Er is ook aangetoond dat het langer duurt voor alle stoffen uit een vrouwelijk lichaam is. Dit komt omdat vrouwen over het algemeen meer vet in hun lichaam hebben. Dit zorgt er voor dat het vochtvolume lager is, waardoor de MDMA over een minder groot volume zich kan verdelen.

Het is beter om te beginnen met een halve pil en als deze goed valt nog een halve.

FEIT, MAAR!

Voor de meeste gebruikers is het normaal om te beginnen met een halfje. De pillen worden echter met de jaren sterker. Het wordt aangeraden om eerst een kwartje te nemen als je een pil voor de eerste keer neemt.

Van pure MDMA zal niemand dood gaan

FABEL!

Het aantal doden door XTC is onduidelijk. Wel is het bewezen dat er meer mensen dood zijn gegaan aan pure MDMA dan door vervuilde pillen.

Watervergiftiging is hét grote gevaar bij het nemen van een pil

FABEL!

Watervergiftiging komt zelden voor bij het gebruik van XTC. Er zijn veel meer mensen die last krijgen van oververhitting of een hartaandoening. Watervergiftiging is op zichzelf geen fabel. Pas dus wel op met hoeveel water je drinkt.

Iets kouds te drinken helpt bij het afkoelen

FEIT, MAAR

Koud drinken helpt wel als je af wilt koelen, maar er zijn veel efficiëntere manieren. Als je wat koud water drinkt en vervolgens weer door gaat dansen zal je niet veel afkoelen. Zoek daarom wat schaduw op en neem even een pauze.

XTC en medicijnen gaan niet goed samen

FEIT

Dit spreekt eigenlijk voor zichzelf. Probeer dit vooral niet! MDMA kan er voor zorgen dat je medicatie anders zal gaan werken. Hiermee vergroot je de kans op ernstige schade.

De samenstelling van alle pillen is het zelfde

FABEL

Er staat op internet veel informatie over de samenstelling die je in een pil kan verwachten. Toch is dat bij iedere pil een ander verhaal. Ook al zien twee pillen er het zelfde uit, ze kunnen nog steeds veel verschillen.