Dit moet je weten over XTC

Als je voor de eerste keer naar een festival gaat kan het goed gebeuren dat er ook een pilletje bij komt kijken. Dit wordt vaak gedaan, maar zorg dat je goed voorbereidt bent. Er zijn ontelbaar verschillende soorten pillen met verschillende soorten sterktes. Daarom is het verstandig om je pillen eerst te laten testen voor je ze toe je neemt. Bij de GGD kan je dit gratis en zonder consequenties laten doen.

Veel XTC pillen worden steeds sterker. Ook zullen ze altijd blijven verschillen, in de ene pil zit 100 milligram MDMA en in de andere kan wel 350 milligram MDMA zitten. Alleen door ze te testen weet je hoe sterk ze zijn en hoe je ze dus kan doseren tijdens het festival.

Hoe doseer je ze?

XTC pillen slikken zal nooit helemaal risicoloos zijn, maar dat zal je al wel weten. Als je toch er voor kiest om wel een pilletje te gebruiken is een recreatieve dosis één tot anderhalve milligram MDMA per kilogram lichaamsgewicht. Kies je er voor om toch meer te nemen, dan worden de risico’s groter, je space zal minder lekker worden en je dip op dinsdag alleen maar erger worden.

De werkzame stof in pillen is MDMA. Deze stof is illegaal in Nederland en bijna alle landen in de wereld. Het is illegaal om deze stof in bezit te hebben. Als je een ‘gebruikershoeveelheid’ bij je hebt zal je geen hoge straf hebben als je opgepakt wordt. Met een gebruikershoeveelheid wordt 1 of 2 pillen bedoeld. In Nederland is het echter niet illegaal om onder invloed te zijn. Als je een XTC pil voor de eerste keer toe je neemt weet je vaak niet wat je kan verwachten. Bij iedereen kan het gevoel anders uitvallen. De ene persoon kan er heel euforisch van worden terwijl de ander hier geen teken van heeft. Over het algemeen krijgen de meeste mensen een oppeppend effect. Het maakt een persoon alert en energiek. Je uithoudingsvermogen wordt ook hoger waardoor je veel langer door kan dansen als normaal. Ook komt de muziek veel harder binnen bij mensen die XTC hebben gebruikt. Ook verandert de stemming van de meeste mensen. Ze zijn ontspannen en zorgeloos. Ook heb je veel behoefte aan intimiteit en contact met mensen. Dit wordt bedoeld met het euforische gevoel dat een pil met zich mee brengt. Maar onthoud, bij iedereen kan de werking van een XTC pil anders uitvallen.